zondag 17 mei 2020

Een blad in de wind

Jacoba van Velde, Een blad in de wind, Uitgeverij Oevers, 2016.

Gare du Nord. Ik sta op en kijk in het verweerde spiegeltje boven de bank en zoals altijd de laatste jaren herken ik mezelf niet onmiddellijk, schrik ik van dit gezicht dat nu het mijne is.

Een mooi vormgegeven heruitgave van de roman Een blad in de wind die voor het eerst in 1961 verscheen. De schrijfster, Jacoba van Velde, woonde afwisselend in Nederland en Parijs en ook de hoofdpersoon, Helena Berger, kent Parijs goed.

Aan het begin van het boek keert Helena terug naar de stad waar ze ooit studeerde aan een balletschool en waar haar carrière in de danswereld begon. Haar docente in Nederland vond dat ze over uitzonderlijk talent beschikte en stuurde haar daarom naar Frankrijk. 

Nu, vele jaren later denkt ze in een Parijse hotelkamer terug aan die tijd, aan de successen en tegenslagen die ze op haar pad tegenkwam. 
Al tijdens haar studie bleek het lastig om in Parijs aan de slag de kunnen als balletdanseres. Ze verkoos uiteindelijk het variététheater, dat in kunstzinnig opzicht een achteruitgang was, maar er was in ieder geval werk en ze zag bijna heel Europa. Een enerverend leven dat mooi contrasteerde met de veilige thuishaven in Nederland, bij haar oom en tante, waar ze van tijd tot tijd op adem kwam. Zeker wanneer het allemaal niet lukte, zocht ze haar heil aan de Nederlandse kust. 

Een indringend verhaal over talenten en kansen die niet altijd ten volle benut kunnen worden, gewoon, omdat het leven zwaar en ingewikkeld kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten