maandag 11 mei 2020

Elise's Parijs - 1858 - Reisimpressies


Frieda van Essen, Elise's Parijs - 1858 - Reisimpressies

Er is al ontzettend veel over Parijs geschreven, vanuit verschillende invalshoeken, over verschillende periodes. Toch verveelt dit kleurrijke boek vol illustraties geenszins. Misschien omdat het vermakelijk is, misschien omdat het over één specifiek jaar gaat door de ogen van een minder bekende hoofdpersoon.

Elise Schiotling (1822-1904) was een Nederlandse feministe, pedagoge en navolgster van Friedrich Fröbel (naar wie het bekende werkwoord verwijst) die in Duitsland de eerste kleuterschool oprichtte.
Elise's Parijs is samengesteld op basis van Schiotlings eigen reisverslag dat 400 pagina’s telt (Wat Parijs mij te zien en te denken gaf) en dat gaat over haar verblijf in 1858 van een maand in Parijs, waar zij verbleef met twee andere dames die actief waren in het pedagogisch werkveld.

Frieda van Essen heeft een mooie compilatie gemaakt van de bestaande teksten van Elise. Het zijn observaties over het (uitgaans)leven, de gewoontes, gebouwen en straten van de stad. In allerlei kaders wordt daarbij door Van Essen de historische context geschetst aan de hand van feitelijke informatie. 

De prachtige illustraties van affiches, spotprenten, tekeningen en foto's verlevendigen het geheel waardoor het een aantrekkelijk bladerboek is geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten