zondag 3 maart 2013

De dood van Angèle Degroux

Hendrik Marsman, De dood van Angèle Degroux, Querido, 1933

Marsman zal voornamelijk bekend zijn en nog gelezen worden om zijn poëzie. Maar hij heeft ook proza geschreven, waaronder De dood van Angèle Degroux. Een intrigerend verhaal waarvan de woorden en zinnen overduidelijk met de zorg van een dichter zijn gewogen en uiteindelijk gekozen.
Het thema is kort samen te vatten: een liefde tussen een man en een vrouw die niet tot bloei komt, maar blijft steken in angsten en twijfels van beide kanten. Toch ik zou de roman tekort doen door het zo eenvoudig weer te geven. Marsman beschrijft op een schitterende manier de tragische gedachten van beide geliefden. De twijfel van Charles, het aantrekken en afstoten van Angèle, zijn harde masker waar soms een glimp van zwakte doorheen schijnt, tegenover de onzekerheid van Angèle, haar pogingen om toenadering te zoeken maar ook weer haar bruuske vertrek op het moment suprême. En dan speelt alles zich ook nog eens voor het grootste deel in Parijs af, een stad die zich uitstekend leent voor eenzame gevoelens en hartstochtelijke verlangens.
Om de zoveel jaar herlees ik het boek en ik begin Charles en Angèle steeds beter te begrijpen. Misschien ben ik iets te lyrisch, maar dat mag wel als je iets mooi vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten