zaterdag 6 maart 2021

Hôtel du Nord

Eugène Dabit, Hôtel du Nord, vertaald door Mirjam de Veth, Uitgeverij Vleugel, 2020

Hôtel du Nord speelt in het Parijs van begin 20e eeuw. Enigszins in de lijn van Villa des Roses van Elsschot. Het echtpaar Lecouvreur besluit een hotel over te nemen in het Noorden van Parijs. Op de eerste bladzijde trekt de schrijver met een prachtige scene de lezer het verhaal in. De tijd, de plek en de handeling worden in korte, treffende zinnen beschreven. Je wilt gelijk weten wat er verder staat te gebeuren. 


Onbekend met het uitbaten van een hotel, bekommert het echtpaar zich binnen de kortste keren om de 60 bewoners van allerlei slag. Per hoofdstuk komt een andere bewoner aan bod, zoals het kamermeisje, een toneelspeler met zijn gezin, twee ongetrouwde zussen. Het zijn korte anekdotische verhaaltjes die door de locatie en enkele steeds terugkerende personages met elkaar verbonden zijn. In een luchtige stijl met levendige dialogen schuiven de levens van deze figuren in de marge van het bestaan aan de lezer voorbij.
Tijdloos, want mensen gaan niet heel anders met elkaar om, en tegelijkertijd een prachtig tijdsdocument van de jaren '20 van de vorige eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten