zaterdag 21 december 2019

Een bed tussen de boeken

Jeremy Mercer, Een bed tussen de boeken, Atlas, 2009.

Voor de Tweede Wereldoorlog was boekwinkel Shakespeare and Company een belangrijke ontmoetingsplek voor schrijvers die in Parijs verbleven, zoals Ernest Hemingway en James Joyce. De eigenaresse Sylvia Beach gaf zelfs als eerste Ulysses uit.

Na de oorlog opent George Whitman op de oever van de Seine een boekwinkel en antiquariaat met dezelfde naam en met hetzelfde principe: boeken verkopen en onderdak bieden aan schrijvers en intellectuelen. 
Op het moment dat de auteur Jeremy Mercer er zijn intrek neemt, in het jaar 2000, hebben al meer dan 40.000 mensen een of meer nachten op een van de bedden tussen de boeken overnacht. Veelal berooide en ontheemde schrijvers, die een handje helpen in de winkel. 

Mercer beschrijft op een grappige manier zijn vreemde huisgenoten, het leven in de winkel, maar vooral de eigenzinnige George die ondanks zijn hoge leeftijd boordevol ideeën zit. De winkel blijkt een levende legende en staat in iedere reisgids van Parijs wat zorgt voor een dagelijkse stroom toeristen, op zoek naar boeken en een vleugje nostalgie. Zeer de moeite waard, zeker voor wie de boekwinkel wel eens bezocht heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten