woensdag 21 november 2018

Alabama Song

Gilles Leroy, Alabama Song, Uitgeverij Cossee, 2011

De Franse schrijver Gilles Leroy (1958) kruipt in dit op biografische gebeurtenissen gebaseerde verhaal de huid van Zelda (1900-1948), vrouw van de grote schrijver Scott Fitzgerald (1896-1940). Hij laat haar vertellen over haar leven vol glamour en met vele ups en downs. 
In 1918 ontmoet ze Scott Fitzgerald, dan nog een jong soldaat die vastbesloten is een beroemde schrijver te worden. Ze trouwen, maar al snel groeit het eigenzinnige koppel uit elkaar. Hij raakt aan de drank en verwaarloost zijn vrouw, zij lijdt meer en meer onder depressies en heeft een kortstondige relatie met een Franse vliegenier, de enige ware liefde in haar leven, blijkt later. Als ze een dochter krijgen, acht Scott haar ongeschikt voor het moederschap. Zelda verblijft steeds vaker in klinieken en gaat uiteindelijk, ze is dan rond de veertig, weer bij haar moeder wonen. 
Het boek bestaat voor een groot deel uit terugblikken, herinneringen aan haar leven vol roem en aandacht. Ze ziet in dat ze misschien een verkeerde keuze heeft gemaakt en dat haar leven ook heel anders had kunnen lopen. Een prachtig fictief verhaal over historische figuren dat zo indringend wordt verteld dat het evengoed allemaal waar had kunnen zijn. Niet voor niets winnaar van de Prix Goncourt in 2008. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten