woensdag 28 juni 2017

In het huis van de dichter

Jan Brokken, In het huis van de dichter, Atlas Contact, 2008.

Jan Brokken heeft met In het huis van de dichter een ware hommage geschreven aan de virtuoze pianist Youri Egorov. Een prachtig indringend portret van een gevluchte Rus die in Nederland volop van het leven geniet en zijn talenten zo ontwikkelt dat hij menigeen tot tranen toe weet te roeren met zijn formidabele spel. Tegelijkertijd is het een beschrijving van een tijdperk.
Van hun eerste ontmoeting tot de laatste adem die de pianist uitademt beschrijft Jan Brokken hun innige vriendschap, het leven van Egorov, zijn muzikale prestaties. Een meeslepend verhaal, vooral naar het einde toe, waarbij je dan weer dicht op de huid zit van de jonge pianist en het volgende moment als een toeschouwer in de zaal naar zijn muziek luistert.

‘Hij zat op de bank. Bundels zonlicht vielen de woonkamer binnen. Hij kon op dat moment alleen nog licht van donker onderscheiden en rood van wit. Vreemd genoeg zag hij er goed uit, precies zo jong als hij was met een innemende glimlach die zijn wangen plooide. Wat haren waren weer aangegroeid dat ze zijn flaporen verborgen; zijn huid had de geelbruine tint teruggekregen die zijn gezicht een oosterse gloed gaf. (…) Toen stond hij op en schuifelde naar de voorkamer, waar zijn vleugel stond, een Steinway uit 1954, zijn geboortejaar, een concertvleugel met een volle sonore klank.’


Lees het boek en luister naar Egorov!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten