maandag 4 april 2016

Een duivel met een ziel

Richard Osinga, Een duivel met een ziel, Nieuw Amsterdam, 2011.

De personages in dit boek zijn Franse soldaten die in 1909 in het bergachtige en woestijnachtige landschap van Noord-Afrika de sultan van Marokko helpen met zijn strijd om de verschillende stammen onder de duim te houden of te krijgen. De Fransen blijken er echter ook hun eigen strategie op na te houden en willen de macht in Marokko op deze manier geleidelijk aan overnemen. 


Officier Le Moine wil graag dat zijn bijdrage in het barbaarse land er wat toe doet, daarom ontfermt hij zich na een krijgstocht over een berbermeisje van wie de moeder is omgekomen. Daarin is Le Moine anders dan de andere officieren, ook wil hij het land leren kennen om het te begrijpen. Maar kun je een land met zo'n andere geschiedenis en cultuur wel begrijpen? Het is Osinga goed gelukt de sfeer van het ruwe soldatenleven en de koloniale spanningen in die tijd geloofwaardig weer te geven. 
Een spannende en vooral boeiende roman over een land en tijd die ver weg ligt maar door de vertelkunst van Richard Osinga erg dichtbij komt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten