maandag 15 juli 2019

De zondebok


Charles Chessex, De zondebok, Uitgeverij J.M. Meulenhoff, 2009
Schitterend verhaal waarin de Holocaust wordt samengevat in het complot en de uiteindelijke moord op een man. De joodse veehandelaar Arthur Bloch, bekend bij de boeren uit de streek rondom het kleine Zwitserse stadje Payerne, wordt door een kleine groep nazi's in de val gelokt en op brute wijze afgeslacht. Dit alles gebeurt tegen de achtergrond van een groeiende ontevredenheid onder de bevolking over de opkomende recessie, waarvoor een bevolkingsgroep de schuld krijgt: de joden met hun dikke buiken en geldbuidels. 
Arhtur Bloch is de zondebok die bovenaan het lijstje prijkt. Het groepje nazi's voert de moord uit, maar de bevolking keurt het oogluikend goed. Wie is er dan meer schuldig? De Frans-Zwitserse schrijver, zelf geboren in Payerne, lijkt met dit verhaal op zoek te gaan naar het waarom. Hoe kunnen mensen zo haatdragend zijn? Zijn conclusie is dat alleen God weet waarom, zoals ook op de grafsteen van Arthur Bloch zal worden gebeiteld. 
De zondebok is de laatste novelle van het uitgebreide oeuvre van de Zwitserse schrijver die op 9 oktober 2009 is overleden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten