vrijdag 26 december 2014

De andere kant van de wereld

Rudi Rotthier, De andere kant van de wereld, Atlas, 2008.

Wie zou er niet van een oom een flink geldbedrag willen erven om daarmee een reis te maken waar die oom niet meer aan toekwam en de reis maakte door te bladeren door de Fotoatlas van landen en volkeren? Het overkwam Rudi Rotthier, die de Stille Oceaan doorkruiste en tientallen eilanden aandeed om het wel en wee van de bevolking op te tekenen, de natuur te beleven en met mensen te praten. Hij begint op Bougainville wat hoort bij Papoea-Nieuw-Guinea en eindigt bij het Chileense Paaseiland.
Daartussen in liggen Britse koloniën, Frans territorium, onafhankelijke staten, eilanden waar vrijwel dagelijks een staatsgreep plaatsvindt, bijna verlaten eilanden, toeristische hoogtepunten, en eilanden die over een aantal jaren overspoeld zullen zijn door zeewater en de waarvan de bevolking geld opzij legt om elders land te kopen. Voorafgaand aan elk hoofdstuk, dat over een eiland of eilandengroep verhaalt, staat een handig lijstje met feiten, zoals de politieke status, aantal inwoners, voertalen en levensverwachting.
Zulke boeken lees ik graag, feiten vermengd met ooggetuigeverslagen, die altijd onderhevig zijn aan subjectieve oordelen en waarnemingen, mits interessant opgeschreven. Ik weet niet of de oom van Rotthier ook kon schrijven, maar ik ben blij dat hij zijn geld naliet aan zijn neef Rudi. En die zal hem niet teleurgesteld hebben. 

Het boek is overigens een mooi vervolg op De Gelukkige eilanden van Paul Theroux, die ook in de Stille Zuidzee van eiland naar eiland trok. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten