maandag 22 september 2014

De dictator en de hangmat

Daniel Pennac, De dictator en de hangmat, Meulenhoff,  2005

Op het eerste gezicht een hilarische roman over een dictator van een kleine, fictieve bananenrepubliek ergens in Zuid-Amerika. Deze dictator heeft pleinvrees en stelt daarom een dubbelganger in die hij traint in het dictatorschap. Alle toespraken zijn geschreven en alles wat de dubbelganger moet doen, ligt vast. Zo nodig instrueert de echter dictator hem nog vanuit Europa, waar hij een onbezorgd en vrolijk leven leidt.
Maar het verhaal gaat dieper, over Pennac als schrijver zelf, die de mooiste ideeën in zijn hangmat krijgt, maar deze ideeën, omdat hij lekker luiert, niet uitvoert. Over het in het leven roepen van personages die dan een eigen leven gaan leiden. Over dubbelgangers in het algemeen, in de literatuur, in de film.
Maar het verhaal van de dictator en zijn dubbelganger gaat ook weer verder. De dubbelganger stelt weer een dubbelganger aan, omdat hij een filmprojector in handen krijgt en daarmee wil gaan rondtrekken. De eerste dubbelganger vindt zijn weg naar Amerika, waar hij weer de dubbelganger wordt van Charlie Chaplin, die met zijn film The Great Dictator weer de dubbelganger van Hitler speelde.
Een grappige én knappe roman, waarin het vertelde verhaal van alle kant en van binnen uit verteld wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten