zondag 15 oktober 2017

Een nacht en een morgen

Remco Campert, Een nacht en een morgen, De Bezige Bij, 2014.


Schrijver Bert Wagendorp maakte een keuze uit het werk van Campert. In de inleiding licht hij de methode-Campert toe. Het gaat daarbij om de eerste drie zinnen  van een verhaal. Campert kan vaak de eerste zin niet vinden, die is er dus al wel , maar zweeft nog ergens in zijn brein rond. Als die zin is gevonden, gaat het vervolg Campert ogenschijnlijk zeer gemakkelijk af, waardoor hij zich afvraagt of het allemaal wel goed genoeg is. Maar daarin schuilt juist Camperts talent volgens Wagendorp.

Een aantal bekende verhalen is opgenomen, zoals het licht surrealistische Alle dagen feest, maar ook minder bekende, zoals Mijn halfbroer, een  tegelijk humoristisch en dieptragisch verhaal. 

'Vandaag is mijn halfbroer jarig. Vader wil er beslist naar toe, hoewel de kans groot is dat hij niet niet ontvangen zal worden. We gaan lopen, want een taxi vindt vader een onverantwoorde uitgave en de tram wil hij niet meer in sinds z, al weer jaren nu, die moderne wagens hebben waarvan de deuren automatische open- en dichtgaan. (...) '

En dat is nu juist Camperts kracht: lichtvoetigheid met een serieuze ondertoon.  Een heerlijke bundel om af en toe eens in te bladeren of je onder te dompelen in een groot deel van het oeuvre van deze nog steeds productieve schrijver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten