maandag 18 september 2017

Misdaad en straf, een beeldroman

Distojevski, Korkos, Mairowitz, Misdaad en straf - een beeldverhaal, Atlas, 2011.

Moord, drank, armoede. Een paar woorden die het leven van Raskolnikov bepalen. Hij heeft een oude vrouw vermoord, een bloedzuigster die zonder medelijden arme mensen geld leende tegen veel te hoge rentes. 
'In deze wereld vergieten mensen bloed als champagne en worden dan weldoeners der mensheid genoemd - staatsmannen! Mensen met bommen bestoken is niet respectabeler dan wat ik heb gedaan.'
Hij moet uit handen zien te blijven van de politie, of is het beter zich aan te geven om zijn straf uit te zitten en daarmee juist verlossing te vinden?
  
Dat deze bekende roman van Dostojevski zich prima leent voor een stripversie hebben Alain Korkos (illustraties) en David Zane Mairowitz (tekst) bewezen met hun beeldroman uit 2008. In 2011 werd deze uitgave vertaald door Janneke van der Meulen.
Dick Matena heeft ooit De avonden van Gerard Reve omgezet in een graphic novel en daarbij de oorspronkelijke tekst integraal overgenomen. Dan ondersteunen de beelden het verhaal.
Deze Misdaad en straf is een soort hertaling waarbij de beelden veel meer zeggingskracht hebben en een deel van de tekst hebben overgenomen. De tekeningen zijn zwart-wit, hoekig en sober geven daarmee treffend de sfeer en periode weer waarin Raskolnikov moet zien te overleven.
Een mooie manier om kennis te maken met het werk van Dostojevski, én met dat van Korkos en Mairowitz, die ook Camus en Kafka hebben 'verstript'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten