zaterdag 2 maart 2024

LipariRobert Welagen - Lipari, Nijgh & Van Ditmar, 2006 - 92.blz.


De ik, een student die graag alleen op reis gaat om ergens op Europa een aantal dagen te verblijven, logeert in een hotel op het Italiaanse eiland Lipari. Het liefst zit hij aan het zwembad van een hotel een eindje verderop. Daar ontmoet hij een stel, de oudere Gerard en de jonge en charmante Chaphine. Gerard zit overdag in de schaduw, gebogen over een stapel papieren, Chaphine ligt op een ligstoel in de zon en neemt af en toe een duik in het verder verlaten zwembad. Met z'n drieën zwijgen ze vooral, al wisselen Gerard en de ik nog wel eens een paar woorden.

De zon en de stilte benadrukken de leegte in elk van de drie levens, maar ook het ongrijpbare. De ik wil graag meer weten van Gerard en zijn jongere vriendin. Waarom zijn ze daar, komt zij echt van het eiland zoals Gerard beweert, waar leven ze van? Als ze een keer op het strand afspreken, komt de verteller meer te weten, maar of hij daardoor dichter bij komt, is maar de vraag. 

Robbert Welagen schept een bijzonder aangename sfeer in zijn novelle Lipari, als kleine golfjes op het water ontrolt zich het verhaal.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten