zondag 17 maart 2024

Man in het Wild

Jaco Benckhuijsen - Man in het Wild. Uitgeverij De Geus, 2022. 234 blz.

In Man in het Wild verkent Jaco Benckhuijsen in zijn kajak afgelegen plekken op aarde. Hij vaart over woeste zeeën aan de kust van Alaska, bij de Aloeten, daarna verkent hij de kusten en eilanden van Papoea-Nieuw-Guinea en uiteindelijk helemaal in het zuiden bij Vuurland. Op aanstekelijke wijze zet hij zichzelf, de mens, tegenover de overweldigende natuur en haar onvoorspelbaarheid. Hoe kwetsbaar is hij in zijn bootje op de woeste golven. Alles om in leven te blijven heeft hij bij zich, alleen moet er wel op tijd een droge plek aan land gevonden worden waar hij zijn tentje op kan zetten en vuur kan maken. 

Op respectvolle wijze beschrijft hij de mensen die hij ontmoet, met wie hij soms vriendschap sluit, ook al weet hij dat dat eindig zal zijn. Zodra hij vertrekt, is het uit het oog, maar voor hem niet uit het hart. Zoals Rod, een Australiër die hij in Papoea-Nieuw-Guinea ontmoet:

'Een echte wildeman, denk ik, vrij en zonder vrienden, familie of kinderen, met een eigen boot, een laptop en een kleine bemanning; kon in de gewone wereld niet aarden, viel van avontuur in avontuur, totdat hij ontdekte dat hij niet meer terg het land op kon, net als de walvissen, en altijd zonder vrouw zou blijven. Nu kent hij geen ander leven dan dit schommelende bestaan, een meter boven de zeespiegel. Heeft niemand meer nodig en niemand heeft hem nodig. Een vacuüm waarin je cynisch kunt worden of misschien juist heel vrij en liefdevol.'

Een prachtig en aanstekelijk reisboek. Waarvoor je zelf niet op pad hoeft, maar toch alles meebeleeft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten