maandag 28 december 2015

De Zondagen van Jean Dézert

Jean de la Ville de Mirmont, De Zondagen van Jean Dézert, Parijs 1914, Nederlandse vertaling bij Coppens & Frenks Uitgevers, 2001.

Jean Dézert leidt geen spannend leven, hij is niet creatief, er is eigenlijk weinig over hem te zeggen, alleen dat het plafond van zijn appartement opvallend laag is. Elke dag gaat hij naar zijn werk en als hij eerder klaar is, verdoet hij zijn resterende tijd met het maken van een tekeningetje of het schrijven van een gedichtje. De zondag is voor hem de mooiste dag van de week. Hij wandelt wat langs de Seine, laat zich verleiden door reclameteksten om vegetarisch te eten of naar een badhuis te gaan met een blinde masseur. Op een van die zondagen ontmoet hij in de dierentuin een meisje, Elvire. Meer uit gewoonte dan uit liefde verloven ze zich. Ze zijn verschillend, wat ook blijkt uit de volgende mooie beeldspraak: ‘Haar gedachten volgden die van Jean Dézert, maar dan zoals zonnige wegen die soms een eind naast een spoorweg lopen, doch zich geen enkele grillige kronkeling of omweg ontzeggen en die om elk bosje heen slingeren.’ Ze trouwen niet.
Het zou triest kunnen eindigen, en daar doet Jean ook wel zijn best voor, maar zelfs dat lukt hem niet. En toch is hij niet zielig. Hij is wie hij is en legt zich daar bij neer.
Goed dat dit boek in 2001 is vertaald. Omdat het zo schittert in eenvoud, het alledaagse nog alledaagser maakt, het leven weergeeft zoals het is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten